Хорватия
Хорватия — бұл Еуропаның орталығында орналасқан «Адриатика інжуі» аталған, теңіз жағалауындағы «жұмбақ» елдердің бірі, және белсенді және құштар саяхатшылар үшін үлкен қызығушылық туғызатын ел. Әдетте, Хорватияны Адриатика теңізінің жарқыраған көк түсімен, жағалаудағы қарағайдың иісімен, көк аспанға көтерілген кипарис ағаштарымен байланыстырылады. Бірақ бұл ел сізге тағы көптеген басқа қазыналарын ұсынады. Хорватия мыңдаған аралдар елі деп аталады, және бұл шындық: Хорватия жағалауында 1200-ден астам аралдар мен аралшықтар шашылған, олар халықтанған және халықсыз, үлкен және өте кішкентай, жалғыз тұрған және архипелагтарда жинақталған. Аралдар жағалауды күшті желдерден қорғайды, бірегей микроклимат жасайды және шынайы, қол тимеген, туристік емес Адриатиканы іздейтіндерді тартады. Бірақ Хорватияның тағы бір қыры бар. Велебит таулы массиві теңіз жағасындағы жайлы Хорватияны оның континентальді аймақтарынан бөледі. Мұнда ЮНЕСКО қорғауында тұрған Плитвицк көлдері ұлттық паркі, готикалық Загреб, барокко Вараждин, шексіз Славонияның дала мен бақтары, Хорват Загорьенің көркем төбелері мен қамалдары және Меджимурьенің шексіз жүзімдіктері орналасқан. Континентальды Хорватияда бірнеше минералды су көздері бар, термальды және сауықтыру курорттары салынып, дамытылуда, және Хорватия Еуропаның сауықтыру орындарының бірі болуға сенімді қадамдар жасауда.

Хорватияны сандармен сипаттайтын болсақ
  • Аумағы: 87,661 шаршы км
  • Жағалау ұзындығы: Аралдарды есептемегенде 1777 км, ал аралдармен бірге 6000 км-ден асады.
  • Аралдар саны: 1246, ең үлкен арал Црес — 406 шаршы км, ең кіші халықты арал Крапань — 0,36 шаршы км.
  • ЮНЕСКО қорғауындағы объектілер: 7 архитектуралық және табиғи объектілер.
  • Ұлттық парктер мен табиғат парктері: 19

Климаты
Жағалауда
Жазы құрғақ, ыстық, ауа райы шілде ортасында 38-40 градусқа дейін көтеріледі. Күз: Қыркүйек жылы және құрғақ, бірінші жартысында жиі ыстық, температура 35 градусқа дейін жетеді, теңізде шомылуға ыңғайлы. Қазан айында күндізгі температуралар біртіндеп төмендейді, бірақ әлі күнге дейін күн сәулелі және жылы, жаңбырсыз. Теңіз біртіндеп салқындайды, бірақ қазан айы экскурсиялық демалыс пен теңіз жағалауында серуендеуге өте ыңғайлы. Қарашада ауа температурасы 15-20 градусқа дейін төмендейді, және қараша айының соңында солтүстікте (Истрия, Кварнер) температура одан да төмендейді. Қыс: Жел мен жиі жаңбырлар уақыты, бірақ күн сәулесі әлі де сақталады, солтүстік жел болмаса күндізгі температура 10-15 градусқа дейін жетеді, ақпанның соңына қарай температура көтеріледі.

Континентальды бөлігінде
Жаз құрғақ, ыстық, кейбір аудандарда 35-38 градусқа дейін жетеді. Судың жоқ жерлерде мұндай температура жағалаудағыдай жеңіл емес. Күз: (қыркүйек-қараша) жазға ұқсас жылы ауа райынан 0 градусқа жуық температураға дейін төмендейді. Континентальды Хорватияның көп бөлігінде қыс қарлы, температура Славония, Меджимурье және таулы аудандарда -20 градусқа дейін төмендейді. Загребте және Хорват Загорьенің біршама жылы, температура 5-тен -5 градусқа дейін болуы мүмкін.

Хорватияның тағамдары
Хорватиядағы демалыс көбіне гастрономиялық туризммен байланысты. Хорваттар көптеген өмір салаларында дәстүрлерді сақтайды және гастрономия да бұл айқын көрінеді. Хорватияда әлі күнге дейін жоғары сапалы азық-түлік деңгейі сақталған, ал хорваттар әсіресе табиғи, экологиялық тазалықты және дәстүрлі «әже тағамдарын» бағалайды. Хорватия гастрономиясын жоғары асхана деп атауға болмайды, бірақ мұнда басқа түрдегі ләззат аласыз - үйдегі қонақжайлылық, жайлылық, сапа мен Балқан және Жерорта теңізі асханасының ерекше дәмін сезесіз.
Хорватиядағы мейрамханаларда әдетте үлкен, тіпті кейде өте үлкен порциялар беріледі. Бұл туралы 5 жасар балаға 3 тағамнан тұратын кешкі ас тапсырыс берерде ескеріңіз!

Жерорта теңізі асханасының дәстүрлері
Хорватияның жағалауында Жерорта теңізі мен Балқан асханаларының түпнұсқалық қоспасы басымдық көрсетеді. Итальяндық асхананың әсерінен Хорватияда паста өте танымал, ал Истрия түбегінде үйде дайындалған түрлі пасталар жасалады, олардың дәстүрлі пішіндері мен қызықты атаулары бар - «чешлянцы», «плюканцы», «ушкице».

Континентальды Хорватия асханасы
Хорват Загорь, Меджимурье, Славония сияқты климаттық аймақтарда, ауа райы суық болғандықтан калориялы ет тағамдары мен тұщы су балығы тағамдары танымал. Міндетті түрде татып көру қажет тағамдар: пісірілген үйрек немесе күркетауықпен құмақ, бұл алдын ала пісірілген және кептірілген құймақтарды құстың сорпасымен араластыру арқылы жұмсартатын тағамды біршама еске түсіреді;
  • Загорьски штрукли: балғын ірімшікпен дайындалған дәстүрлі тағам, сүзбе қосылған вареникке ұқсас;
  • Славон чобанац: қой және шошқа етінен жасалған, көп соуспен дайындалған ащы гуляш, терең табақтарда сорпа ретінде беріледі;
  • Славонский және бараний кулен: Славония мен Бараня аймақтарының ысталған деликатестері;
  • Фиш-паприкаш: тұщы су балығынан жасалған қою және ащы сорпа.

Хорватиядағы сауда
Бұл гастрономияға қызығушылық танытқандар үшін нағыз мереке болатын сауда саттық жасайтын ел. Жеңіл тағамдар, шараптар және дәстүрлі күшті сусындардан басқа, Хорватияда лаванда иісі бар ерекше сувенирлер мен косметика сатып алуға болады. Тағы бір қызықты дәстүрлі хорваттық сувенир - ерлер галстугы, ол осында хорват әскери формасының бір бөлігі ретінде пайда болған деген аңыз бар. Югославия заманынан бері осы өңір жоғары сапалы, сәнді және әдемі аяқ киім шығарумен танымал, ең алдымен балалар үшін. Мысалы, хорваттық Froddo бренді балаларды қатты қуантады.

Виза талаптары
Хорватияға бару үшін Қазақстан азаматтарына D типіндегі – ұлттық, иммиграциялық (ұзақ мерзімді болу) 3 айдан 1 жылға дейінгі жарамдылық мерзімі бар виза ала алады. D түріндегі виза бір реттік немесе көп мәртелік болуы мүмкін.

Электр қуаты:
Хорватиядағы электр желісінің кернеуі 220 вольт, розеткалар еуропалық типті.
Шұғыл қызмет телефондары
Хорватиядағы барлық шұғыл қызметтер үшін бірегей телефон нөмірі 112.
Сонымен қатар жеке қызметтердің нөмірлері
  • 192 — Полиция қызметі
  • 93 — Өрт сөндіру қызметі
  • 94 — Жедел жәрдем қызметі
  • 195 — Теңізде құтқару қызметі
  • 1987 — Хорват автоклубы, жолда көмек көрсету қызметі
Сұрақ қою